Březen v 1.A

    V březnu zažili prvňáčci spoustu zážitků. Nejsilnějším asi bylo pasování na čtenáře rytířského řádu v místní knihovně, dalším byla návštěva předškoláků z MŠ a interaktivní hodina anglického jazyka s rodilými mluvčími na téma Středověk.

    Návštěva z MŠ: V úterý 20. března předškoláčkům prvňáci předvedli, jak už umí číst. Zasmáli jsme se, když jsme četli, že doga pošle telegram Lucii, když chce vyvenčit a že bydlí v garáži a spí na gauči. Potom posílali krátkou zprávu prvňáci předškoláčkům a prostřednictvím věty je naučili některá písmenka. Společně jsme si zazpívali a „upletli“ pomlázku z proutí. Předškoláčci si vyzkoušeli psát písmenko D pod vedením svých malých kamarádů učitelů z 1.A. Na rozloučenou dostali žáky nakresleného skřítka Kanafáska v peřince plné písmenek, aby se jim všechna dobře zapamatovala.  

    Angličtina s rodilými mluvčími: Ve středu 21. března vstoupilo do třídy pět Američanů a žáci pozorně naslouchali jejich řeči, jak se jmenují, co mají rádi, co rádi dělají. Vůbec nepotřebovali překlad, přesto pochopili, jak si zahrát hru na barvičky a schovávanou. Naučili se několik slovíček z okruhu jídla, přírody, koní, obyvatel středověku. Největším hitem byl rytířský souboj družstev v zapamatování si slovíček. Pomocí halapartny a kopí vždy jeden ze dvou žáků, který dříve ukázal na obrázek vysloveného slovíčka, získal pro své družstvo bod. Na závěr hodiny žáci zhlédli videoprezentaci o anglickém táboře v Černé Hoře u Brna, na který byli všichni srdečně pozváni.

    Velikonoční příprava: V březnu probíhala také příprava na Velikonoce. Ozdobili jsme si květináčky, zaseli do nich osení, zapíchli vymalované vejce a odnesli jsme si tuto jarní výzdobu domů. Ve třídě jsme zkoušeli zdobit kraslici voskovou technikou. Zpívali jsme velikonoční písničky, kluci se naučili koledu, až budou chodit s pomlázkou. Povídali jsme si o významu Velikonoc jako svátků jara i jako křesťanských svátků. V tělocviku jsme hráli tematické pohybové hry, ve čtení jsme pomocí nálepek vytvořili obrázkovou osnovu velikonočního příběhu a také jsme po anglicku hledali ztracená vajíčka. Samozřejmě nechyběla ani ochutnávka tradičního velikonočního beránka.

    Kromě toho všeho jsme se učili písmenko CH jako chobotnice Chulda a motto policie „pomáhat a chránit“. Povídali jsme si o životě chobotnic, zkoušeli jsme kroutit svými dvěma chapadly, vybarvili jsme si veselou chobotnici, vymodelovali si ji z plastelíny, učili jsme se chránit jeden druhého a vzájemně si pomáhat. Pracovní list na čtení s porozuměním nám dal zabrat, ale většina žáků nad ním zvítězila.

          Mgr. Jitka Coufalová