Podzim ve školní družině

        Na začátku školního roku jsme se opět sešli v naší školní družině. Přivítali jsme nové žáky, zahráli si seznamovací hry, povídali si o zážitcích z letních prázdnin. Také jsme zahájili celoroční družinovou hru - Putování s dětským hrdinou.

         Společně jsme si přečetli knížky: Hurá do školy, „zažili“ dobrodružnou výpravu se  Sloníkem Mumbou a v Řemeslných pohádkách se dozvěděli, kdo je to tkadlec, co vyrábí provazník, nebo jak si Truhlář Hoblinka poradil s rarachem Všeschovalem.

       Při výtvarných činnostech si děti vyzkoušely různé techniky, např. zapouštění barev, skládání origami z papíru, tvoření hroznů z krepového papíru. Vytvořily si obrázky nejen na družinovou nástěnku ale také na nástěnku u školní jídelny. Z přírodnin si děti vytvořily podzimní košíky.

      Děti rády předváděly pantomimu nebo si společně připravily krátké scénky. Ze stavebnic stavěly krásné rodinné domy, města i svoji ideální školu.   

      Podzimní počasí nám přálo, chodili jsme pravidelně na školní zahradu. Děti zde hrály míčové hry, fotbal, vybíjenou. Přeskakovaly přes švihadlo, malovaly křídami na chodník. K oblíbeným činnostem také patřilo stavění z přírodnin.

      V ŠVP jsme se věnovali tématu "obec, v níž žijeme" - seznamovali jsme se se školou, vydali se na procházku do okolí naší školy, říkali si o bezpečném přecházení silnic a základních pravidlech silničního provozu. Také jsme si povídali o naší obci, o tradicích a pověstech, které se k naší obci vážou. Zašli jsme se společně podívat ke kostelu na kopii smírčího kříže, kde se děti seznámily s pověstí o jeho vzniku a významu.  Cestou jsme pozorovali proměny podzimní přírody, která před příchodem zimy doslova hýří barvami.

 

                                                                                               G. Hulatová

                                                                                               vychovatelka